LOL by La Cambre Mode[s]

Expo 23.06 > 30.09.18

La Cambre Mode[s] toont zich voor het eerst in het museum

«lol» wordt in digitaal jargon gebruikt, vooral in sms’en, op discussieforums en in mailverkeer om in snelschrift een mededeling af te sluiten of erop te reageren. Het staat voor «laughing out loud» en geeft dan ook in amper drie letters weer dat men een gelezen bericht of een situatie uiterst grappig vindt. In het Frans wordt de term «lol» ook gebruikt om een opmerking te onderstrepen, verrassing uit te drukken zonder dat de situatie noodzakelijk grappig is. Het kan zelfs gebeuren dat de term «lol» ironisch of zelfs sarcastisch is en bedoeld is om het totale gebrek aan hilariteit te benadrukken bij degene die hem gebruikt. Dat gebruik is ver verwijderd van de Engelse oorsprong, die veeleer naar echte hilariteit verwijst.

Doet La Cambre Mode[s] aan contestatie, aan manifestatie door zich in het Museum te installeren? Uiteraard is het eigen aan de school dat zij de kledingcodes observeert, analyseert, in vraag stelt, verdraait en verplaatst. Dat maakt nu eenmaal deel uit van haar DNA. Lichaam en kledij vormen de kern van wat in La Cambre geleerd wordt. Het zijn mediums die dienen om de identiteit en persoonlijke stijl van nieuwe ontwerpers zichtbaar te maken. Elke student maakt van een gemeenschappelijk vocabularium gebruik om er zijn eigen universum mee te bouwen… De inzet van Mei 68 was niet alleen sociaal-politiek, de impact en de maatschappelijke invloed ervan legden voor iedereen de weg open naar vragen over lichaam en seksualiteit. Het lijkt wel of de klok vandaag gedeeltelijk is teruggedraaid, want we hebben te maken met tal van contrasten tussen enerzijds wat (eindelijk) mag en anderzijds de terugkeer van een aan preutsheid grenzende schaamte.
Rondkijken in een wat aparte garderobe die vraagtekens plaatst bij het lichaam, bij naaktheid, gender en kleding…LOL

Mode en protest: Mijlpalen in de modegeschiedenis (PDF)